Χράνοι, Μεσσηνία

Ταξιδιωτικός οδηγός

Oι Χράνοι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, κοντά στην Καλαμάτα και απέναντι απο την Στούπα. Είναι ιδανικός προορισμός για χαλαρές διακοπές όλο τον χρόνο. Είναι ένα μικρό ονειρεμένο παραθαλάσσιο χωριό με υπέροχες παραλίες, καθαρή θάλασσα και φιλόξενους κατοίκους. Ένας μικρός οικισμός με σημαντική τουριστική υποδομή (ξενοδοχεία, δωμάτια, ταβέρνες). Εκτός από τη μεγάλη ελεύθερη παραλία του, διαθέτει πολλά μικρά ειδυλλιακά λιμανάκια και αξίζει να προσπαθήσετε να βρείτε τους δρόμους που οδηγούν σε αυτά..

Οι Χράνοι είναι ένα παραλιακό χωριό του νομού Μεσσηνίας  στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, ενώ από την Αθήνα απέχει περίπου 265 χιλιόμετρα. Οι Χράνοι βρίσκονται πολύ κοντά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς , όπως είναι η Μεθώνη , η Κορώνη , το Πεταλίδι και η Φοινικούντα.

Ένας παραδοσιακός οικισμός με στενά σοκάκια και πέτρινα σπίτια, ένα παραθαλάσσιο χωριό με πολλές φυσικές ομορφιές, καθώς συνδυάζει παραλίες με αμμουδιά και καθαρά νερά , αλλά και πολλά μονοπάτια τα οποία οδηγούν  σε τοπία πλούσιας  βλάστησης και φυσικής ομορφιάς. Όποιος το επισκέπτεται γνωρίζει την παράδοση του τόπου με το να συναναστραφεί με τους φιλόξενους ντόπιους, να γευτεί τοπικά εδέσματα και να επισκεφτεί τις εκκλησίες που κρύβουν όλες από μια ιστορία.

Πως θα πάτε

Οι Χράνοι Μεσσηνίας βρίσκονται σε απόσταση 265 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Λίγο πριν φτάσετε στην Καλαμάτα στρίψτε δεξιά προς Μεσσήνη – Πεταλίδι (έχει πινακίδες) και συνεχίστε την διαδρομή σας μέχρι να φτάσετε στους Χράνους (5 χλμ από Πεταλίδι).

Από την Αθήνα εκτελούνται δρομολόγια για τους Χράνους. Η αναχώρηση γίνετε από τον κεντρικό σταθμό ΚΤΕΛ Αθηνών στον Κηφισό, η απόσταση καλύπτεται σε 4 περίπου ώρες με δρομολόγια όλη την ημέρα. Η Καλαμάτα συνδέεται με την Πάτρα, με λεωφορείο σε 4 ώρες και σιδηροδρομικά σε 6 ώρες. Από την Σπάρτη μέσω του Ταΰγετου, ο επισκέπτης φθάνει σε 1,5 ώρες αφού διανύσει 60 χλμ., περνώντας μέσα από δάση πεύκου και ελάτου.

Από την Πάτρα, που συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια της Ιταλίας ( Αγκώνα – Πρίντεζι – Μπάρι ), ο επισκέπτης φθάνει στην Καλαμάτα σε 3 ώρες περίπου, αφού διανύσει 215 χλμ. Η Καλαμάτα ενώνεται ακτοπλοϊκά με το Καστέλλι Κισσάμου Χανίων, τους καλοκαιρινούς μήνες, σε 7 ώρες περίπου.

Η Καλαμάτα συνδέεται τους Καλοκαιρινούς μήνες με Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με συγκεκριμένους προορισμούς στην Ευρώπη.. Πληροφ.: τηλέφωνα 801 801 01 01 από σταθερό ή 210 35 50 500 από κινητό.

Η προνομιακή του θέση κάνει εύκολη την πρόσβαση και την επίσκεψη σε κοντινούς προορισμούς και ιστορικά μνημεία όπως η Κορώνη με το Ενετικό κάστρο της, η Φοινικούντα, το ψαροχώρι με τις γραφικές παραλίες της, η Μεθώνη με το μεσαιωνικό φρούριο και το γνωστό εμβληματικό ενετικό φάρο  και η Πύλος που είναι ευρέως γνώστη για τη μάχη του Ναβαρίνου το 1827, το φυσικό λιμάνι της , το κάστρο και άλλα πολλά. Επίσης λόγω της κοντινής απόστασης προσφέρεται και μια επίσκεψη –ημερήσια απόδραση στην ιστορική Καλαμάτα, πρωτεύουσα του νομού.

Περιοχές

Καλαμάτα

Η Καλαμάτα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, μετά την Πάτρα. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου ), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Απέχει 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα (μόλις 2,5 ώρες μέσω σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου), 215 από την Πάτρα και 715 από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια πόλη σύγχρονη με δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστημιακά τμήματα, νοσοκομείο και διεθνές αεροδρόμιο. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, στο ιστορικό κέντρο και την παραλία.

Πεταλίδι

Το Πεταλίδι είναι ένα από τα τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας, χτισμένο κοντά στη θέση της ομηρικής πόλης Αίπειας και απέχει 27 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, από την προϊστορική περίοδο αλλά και από τους ιστορικούς χρόνους, που τα περισσότερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, μαρτυρούν την αδιάλειπτη κατοίκηση ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής του Πεταλιδίου. Η περιοχή παράγει ελιές, λάδι, σύκα, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά, σταφίδα και κρασί και οι περίπου 3.600 κάτοικοι του ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες και τον τουρισμό.

Κορώνη

Η Κορώνη είναι μια μικρή κωμόπολη στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου. Χτισμένη αμφιθεατρικά, με γραφικά σπίτια, την προκυμαία και το επιβλητικό κάστρο της, στην άκρη της χερσονήσου.  Η Κορώνη ήταν σημαντική ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, οχυρώθηκε όμως από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και μαζί με τη Μεθώνη ήταν τα δύο από τα σπουδαιότερα κέντρα της Bενετίας στην ανατολική Μεσόγειο.Μέσα στη μικρή πόλη, που διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική της ταυτότητα, θα περπατήσετε στα λιθόστρωτα σκαλιά και θα θαυμάσετε τα αξιοθέατα: το αρχοντικό του οπλαρχηγού Καραπαύλου, την παραδοσιακή κεντρική πλατεία, την «πιάτσα» της πόλης, τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που κτίστηκε το 1864, και το επιβλητικό ρολόι του 1909. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται τα πάντα, εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. Από τα αριστερά της πλατείας θα κατευθυνθείτε στο γραφικό λιμάνι της Κορώνης, με τα παλιά αρχοντικά, τις καφετέριες και τις ταβέρνες.

Ένα μικρό αλσύλλιο με φοινικόδεντρα, με την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας Ελεήστρας, είναι από τα σημεία που δεν πρέπει να παραλείψετε, όπως και την πανέμορφη παραλία Ζάγκα. Στα ανοιχτά της Κορώνης βρίσκεται το νησάκι Βενέτικο,  ενώ λίγο πιο δυτικά το νησάκι Σχίζα, στα οποία μπορείτε να φτάσετε με τουριστικά καΐκια.

Μεθώνη

Γραφική και παραθαλάσσια, η  Μεθώνη με το επιβλητικό κάστρο  της, βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου. Διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και εξαπλώνεται ως την θάλασσα με την όμορφη παραλία της που συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο. Στα νότια της Μεθώνης μέσα στο πέλαγος διακρίνεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικούς βιότοπους, στα νησιά Σχίζα  και Σαπίεντζα.

Η Μεθώνη απέχει 10 χιλιόμετρα από την Πύλο  και 61 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, Καλαμάτα. Η Μεθώνη είναι δημοφιλής  τουριστικός προορισμός της Πελοποννήσου, πλούσιος σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα: εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις, ενώ σπουδαίο είναι το κάστρο της, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα. Είναι χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο. Νότια του κάστρου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα που συνδέεται με το φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες.Στη Μεθώνη θα δείτε αρχοντικά που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής και θα βρείτε πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια με παραδοσιακές γεύσεις, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στα αξιοθέατα της Μεθώνης συγκαταλέγονται και οι κατακόμβες του Αγίου Ονουφρίου, το παλαιότερο χριστιανικό νεκροταφείο που έχει εντοπιστεί στην Πελοπόννησο και το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού του Αγίου Νικολάου, βόρεια της πόλης. Τετρακόσια μέτρα ανατολικά από το κοιμητήριο βρίσκεται ένα άλλο σημαντικό μνημείο της περιοχής, ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Βασιλείου του 10ου-11ου αιώνα. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μεθώνης, αξίζει να επισκεφθείτε τα επιβλητικά ερείπια του ναού του Αγιολέου, που καταστράφηκε το 1267. Στην αρχαιότητα η Μεθώνη ήταν γνωστή με το όνομα Πήδασος.

Πύλος

Χτισμένη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου μέσα στο πανέμορφο περιβάλλον της Μεσσηνιακής γης και αγναντεύοντας το Ιόνιο πέλαγος, η Πύλος, η γραφική αυτή κωμόπολη των 2.500 κατοίκων, μαγεύει με την ομορφιά της ντόπιους και επισκέπτες. Η Πύλος είναι γνωστή από την περίφημη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827) στην οποία η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων ήταν η απαρχή της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό. Η Πύλος είναι μια νέα πόλη, η οποία κτίστηκε το 1828 μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου από τους Γάλλους μηχανικούς του στρατηγού Mαιζόν και κατοικήθηκε από Mικρασιάτες, Eπτανήσιους και Μοραΐτες. Δανείστηκε το όνομά της από τη γειτονική ομηρική Πύλο του φημισμένου Νέστορα. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με ιδιόμορφο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Κυριαρχεί η πανέμορφη πλατεία με το επιβλητικό μνημείο των τριών Ναυάρχων με συμπαραστάτες δυο κανόνια από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου, ένα Βενετσιάνικο και ένα Τούρκικο. Τα σπίτια της Πύλου είναι πέτρινα, άσπρα, με κόκκινες στέγες και αυλές.

Το λιμάνι της Πύλου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου, με μήκος 4800μ και πλάτος 3600μ.. Το βάθος της θάλασσας φτάνει τα 50μ.. Η νήσος Σφακτηρία  μπροστά από τον όρμο του Ναυαρίνου, λειτουργεί σαν φυσικός κυματοθραύστης. Στα νότια του νησιού βρίσκεται η νησίδα Πύλος ή Τσιχλι -μπαμπά ή Φανάρι. Εκεί, το 1890 η Γαλλική Δημοκρατία έφτιαξε μνημείο για τους Γάλλους νεκρούς της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Στο κέντρο του όρμου του Ναυρίνου βρίσκεται η βραχονησίδα Χελωνήσι ή Χελωνάκι που ονομάστηκε έτσι επειδή το σχήμα της μοιάζει με χελώνα. Πάνω στο Χελωνήσι έχει στηθεί μνημείο για τους Άγλλους πεσόντες στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στην άκρη του οικισμού, στο νότιο τμήμα του όρμου, δεσπόζει το Νιόκαστρο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια στην Ελλάδα με υπέροχο πευκώνα και σημαντικά μνημεία, που αποτελεί ένα έξοχο δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής από τον 16ο αιώνα και μετέπειτα. Μέσα στο Νιόκαστρο στεγάζεται στο κτίριο του Πασά,  το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ένα καινούριο μουσείο με σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς από τις θάλασσες και τα ναυάγια της Πελοποννήσου.

Ψηλά στον λόφο πάνω από την Πύλο υψώνεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου, στο λιμάνι βρίσκεται το Δημαρχείο και δίπλα του η ανακαινισμένη διώροφη οικία του ολυμπιονίκη Kωστή Tσικλητήρα, όπου φιλοξενείται η αξιόλογη Συλλογή του φιλέλληνα René Puaux. Στο διατηρητέο Παλιό Γυμνάσιο φιλοξενείται το Ινστιτούτο Aστροσωματιδιακής Φυσικής «Nέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπου εκπονείται ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά πειράματα παγκοσμίως, με την τοποθέτηση Υποβρύχιου Τηλεσκοπίου Νετρίνων  στον πυθμένα της θάλασσας.  Το αρχαιολογικό μουσείο Πύλου  στεγάζει ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφές στην περιοχή της Πυλίας και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Βόρεια της Πύλου βρίσκεται, στο Ιόνιο, ο εκπληκτικής, ομορφιάς όρμος της Βοϊδοκοιλιάς  με την παραλία του και από πάνω δεσπόζει το Παλαιόκαστρο από το οποίο η θέα μαγεύει. Η λιμνοθάλασσα Διβάρι, βόρεια της Πύλου μεταξύ του χωριού Γιάλοβα και του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς έχει ενδιαφέρον τόσο οικολογικό όσο και αρχαιολογικό. Η περιοχή έκτασης 6000 στρεμμάτων είναι σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πουλιών και φιλοξενεί την χελώνα Caretta-Caretta αλλά και τον αφρικανικό Χαμαιλέοντα.

Πολυλίμνιο

Το Πολυλίμνιο είναι ένας επίγειος παράδεισος στη Μεσσηνία, κοντά στο χωριό Χαραυγή και απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας. Εκεί θα δείτε σε πολλά επίπεδα να σχηματίζονται λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου. Οι λίμνες ήταν μέχρι πρόσφατα καλά κρυμμένες από τους επισκέπτες, αλλά πλέον ο χώρος έχει αξιοποιηθεί, ενώ διαθέτει και δύο χώρους στάθμευσης για όσους θέλουν να δουν το Πολυλίμνιο από κοντά.Οι επισκέπτες σε μια διαδρομή συνολικά τριών χιλιομέτρων στο Πολυλίμνιο θα συναντήσουν και τις 15 διαδοχικές λίμνες με τα παράξενα ονόματα τους (Kαδούλα, Μαυρολίμνα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας και άλλα) και φυσικά στα καθαρά νερά τους μπορούν να κάνουν μπάνιο. Ο καταρράκτης της Κάδης εκεί ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων. Οι λίμνες στο Πολυλίμνιο αποτελούν φυσικά και ένα μοναδικό βιότοπο ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς. Ένα πλήθος από έντομα όπως πεταλούδες, λεπιδόπτερα αλλά και κουνούπια αποτελούν τροφή για ένα πλήθος εντομοφάγων πουλιών, τα οποία βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στους πυκνούς θάμνους, αλλά και στα φυλλώματα των δέντρων. Στις λιμνούλες του Πολυλιμνίου θα διακρίνετε μικρά ψάρια, μαύρα καβούρια του γλυκού νερού, αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά.

Πηγή πληροφοριών:  greece.terrabook.com
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Booking.com
Τι ειναι το Travelink;

Είναι ένα ταξιδιωτικό portal
με σκοπό την ενημέρωση των ταξιδιωτών για...

Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης

Διαβάστε προσεκτικά
τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας

Δείτε αναλυτικά
Επικοινωνια

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας
ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

Φόρμα επικοινωνίας

Travelink - Ο ταξιδιωτικός σας σύνδεσμος