Κένυα, Αφρική

Ταξιδιωτικός οδηγός

«Το διαμάντι της Ανατολικής Αφρικής» διαθέτει εκπληκτική ποικιλομορφία τοπίου: αχανείς ακτές με σμαραγδένια νερά και κοραλλιογενείς υφάλους στα ανατολικά, τη μαγεία της ερήμου στον Βορρά, υπέροχα ορεινά τοπία με κορωνίδα τις χιονοσκέπαστες κορυφές του όρους Κένια ( το δεύτερο ψηλότερο στην Αφρική ) στο κέντρο, το πλατό των Highlands στα 1.675 μ., όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, λίμνες όπως η –αγαπημένη των εξερευνητών– Βικτόρια και η Ναϊβάσα.

Τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις είναι μέρος τους τοπίου της Κένυας. Ένας αγαπημένος προορισμός για σαφάρι στην Ανατολική Αφρική. Υπάρχουν περισσότερα από 40 εθνικά πάρκα και καταφύγια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στη λίμνη Βικτώρια και στον Ινδικό Ωκεανό, που καλύπτουν κάθε φανταστικό τοπίο και διαθέτει όλα τα ζώα της Αφρικής.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το σαφάρι της άγρια ζωής είναι η ψυχή του τουρισμού της Κένυας, και η υποδομή για τους ταξιδιώτες εντυπωσιακή. Τα τζιπ, τα λεωφορεία και τα μικρά αεροσκάφη πετούν καθημερινά σε όλη τη χώρα προς τα καταλύματα για σαφάρι και τους καταυλισμούς, με μερικά να είναι απλά και αγροτικά και άλλα να είναι πλούσια και πολυτελή. Μπορείτε ευχάριστα να απολαύσετε στενές επαφές με τη φύση ακόμη και με περιορισμένο προϋπολογισμό, περπατώντας στους δρόμους του σαφάρι με ντόπιους οδηγούς και να μείνετε σε οικονομικούς καταυλισμούς που έχουν κάποιες ανέσεις.

Χρήσιμες πληροφορίες πριν το ταξίδι σας

Η Κένυα βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αφρικής, επάνω στον Ισημερινό. Το κεντρικό της οροπέδιο διχοτομείται από τη Μεγάλη Ρηξιγενή Κοιλάδα. Η έρημος καλύπτει τις βόρειες περιοχές, ενώ στα ανατολικά εκτείνεται η εύφορη παράκτια ζώνη. Στις νοτιοδυτικές περιοχές είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εθνικά πάρκα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών. Ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 31 εκατομμύρια, πρωτεύουσα είναι το Ναϊρόμπι και επίσημη γλώσσα τα Σουαχίλι.

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την υγειονομική υπηρεσία (210 6460493) για να κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια. Τα χάπια για την ελονοσία (που υποχρεωτικά θα πάρετε) δεν σας καθιστούν άτρωτους, απλώς εξασφαλίζουν ήπια εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ο καλύτερος σύμμαχος είναι μια δυνατή αντικουνουπική κρέμα, την οποία θα χρησιμοποιείτε σε 24ωρη βάση.

Το νόμισμα μπορεί να ανταλλαχθεί στις μεγάλες τράπεζες, τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος και σε εξουσιοδοτημένα ξενοδοχεία. οι τράπεζες στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Γιόμο Κενυάτα  και στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μόι υπάρχουν υπηρεσίες ανταλλαγής συναλλάγματος επί 24ώρου βάση. Το πιο εύκολο νόμισμα για να ανταλλάξετε είναι το δολάριο των ΗΠΑ, η στερλίνα και το Ευρώ.

Η MasterCard και η Visa είναι ευρέως αποδεκτές, η American Express και η  Diners Club είναι λιγότερο. Τα μεγάλα ξενοδοχεία πλέον δέχονται την πληρωμή με πιστωτική κάρτα, όπως και οι μεγάλες εταιρείες σαφάρι, τα ταξιδιωτικά γραφεία και τα εστιατόρια. Σχεδόν κάθε τράπεζα έχει ΑΤΜ, και όλο και περισσότερο εγκαθίστανται στα πρατήρια βενζίνης.

Σε όλη τη χώρα, οι πιο ζεστοί μήνες είναι ο Δεκέμβριος μέχρι το Μάρτιο. Οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν τροπικό κλίμα, με ιδιαίτερα υψηλή υγρασία τον Απρίλιο και το Μάιο, αλλά μετριάζεται από μουσώνες. Τα πεδινά είναι ζεστά, αλλά κυρίως ξηρά, ενώ οι ορεινές περιοχές έχουν πιο εύκρατο κλίμα, και τις τέσσερεις εποχές. Το Ναϊρόμπι έχει πολύ ευχάριστο κλίμα όλο το χρόνο λόγω του υψόμετρου του. Κοντά στη λίμνη Βικτώρια, οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο υψηλές και οι βροχοπτώσεις μπορεί να είναι πιο έντονες.

Κατάλληλη ένδυση είναι τα ελαφριά βαμβακερά και τα λινά, με τα αδιάβροχα να συνιστώνται για τις ακτές και τις παραλίμνιες περιοχές. Πιο ζεστά ρούχα χρειάζονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και για τα πιο ψυχρά πρωινά στην ακτή. Το πιο ελαφριά χρειάζονται για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στα υψίπεδα. Τα αδιάβροχα συνιστώνται μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου, και του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν το ταξίδι τους από το Ναϊρόμπι, αλλά λίγοι καθυστερούν καθώς υπάρχουν πιο ελκυστικές πόλεις κατά μήκος της ακτής της Κένυας και είναι διάσπαρτες γύρω από την κοιλάδα Great Rift. Ότι και να διαλέξετε το εσωτερικό της χώρας ή την ακτή, με τα παραθαλάσσια θέρετρα και τα Ισλαμικά ερείπια, να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε ένα εθνικό πάρκο ή αποθεματικό πολύ κοντά – το Ναϊρόμπι έχει ένα εθνικό πάρκο, εντός των ορίων της πόλης, με ζέβρες και καμηλοπαρδάλεις πάρα πολύ κοντά στα προάστια του.

Η Κένυα είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για πολιτιστικές συναντήσεις, με περισσότερες από 40 διαφορετικές φυλετικές ομάδες, η κάθε μία με το δικό της μοναδικό τρόπο ζωής. Οι ημι – νομαδικοί Μασάι, με τα στολίδια που καλύπτονται με χάντρες, στα χρώματα του ουράνιου τόξου, είναι ίσως η πιο προφανής ομάδα, αλλά το να επισκεφτείτε οποιοδήποτε φυλετικό χωριό είναι μία συναρπαστική εμπειρία.

Περιοχές

Ναϊρόμπι

Μέρος της πολύβουης Αφρικάνικης μητρόπολης, μέρος της περίστυλης αποικιακής πρωτεύουσας και ένα μικρό στρατόπεδο εξερευνητών, η πρωτεύουσα της Κένυας το Ναϊρόμπι είναι ένα μεθυστικό μείγμα κοσμοπολίτικης κουλτούρας, αμμώδεις αστικές παραγκούπολεις και απόλυτα σύγχρονη πόλη.
Μία πύλη για μερικά από τα πιο όμορφα τμήματα της άγριας φύσης στον κόσμο, το Ναϊρόμπι δεν λιγοστεύει ποτέ από τουρίστες, ακόμη και αν οι περισσότεροι διέρχονται απλώς από τους Μασάι Μάρα στα δυτικά ή στις παραλίες της Lamu και Malindi στα ανατολικά.

Ιδρύθηκε από τους Βρετανούς το 1899, η πόλη άρχισε ως μία σκονισμένη σιδηροδρομική αποθήκη δίπλα από το Enkare Nyrobi ( ψυχρό ποτάμι που έδωσε το όνομά του στην πόλη). Σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Ανατολική Αφρική και φιλοξενεί δεκάδες διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme - UNEP).

Η εμπορική του επιτυχία το έχει μετατρέψει από αυτό που ήταν κάποτε σε ένα αποικιακό τέλμα σε ένα μέρος γεμάτο κεντρικούς άξονες, πολυκατοικίες του 1970, πανέμορφα δημόσια κτίρια και κοσμοπολίτικες εμπορικές περιοχές γεμάτες με κομψές μπουτίκ και εμπόρους του δρόμου από όλη την Κένυα.

Ενώ υπάρχουν πολλά να δει κανείς στο κέντρο της πόλης, αν μη τι άλλο το επιβλητικό κτίριο του κοινοβουλίου και πολλές γκαλερί της πόλης, ο πραγματικός ενθουσιασμός βρίσκεται λίγο έξω από τα όρια της πόλης. Μόλις 10 χιλιόμετρα (6 μίλια)από το κέντρο της πόλης είναι το Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι όπου μπορείτε να βρεθείτε κοντά σε λιοντάρια, ιμπάλα, γκνου και ελέφαντες. Οι ελέφαντες υπάρχουν εξαιτίας της παρουσίας του Ορφανοτροφείου Ελεφάντων Παρακαταθήκης Άγριας Ζωής David Sheridan μέσα στο πάρκο.

Το όρος Κένυα βρίσκεται επίσης σε απόσταση βολής από τη πρωτεύουσα για ημερήσιες εκδρομές, αν και χρονοβόρες είναι δυνατές. Επιστροφή στην πόλη, οι εκδρομές στη παραγκούπολη έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλής τρόπος για να πάρετε γρήγορη ματιά της αμμώδους πλευρά του Ναϊρόμπι, αν και πολλές δεν είναι και τόσο ασφαλείς για τους τουρίστες όσο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Εξαιτίας των δραστηριοτήτων μαχητικών ομάδων όπως η Al-Shabaab, η ασφάλεια έχει καταστεί ολοένα και πιο σημαντικό θέμα για όταν σχεδιάζει κανείς ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της Κένυας, αν και οι επιθέσεις είναι λίγες τα τουριστικά κέντρα προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό.

Παρ όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι θα παίρνετε προφυλάξεις όταν ταξιδεύετε τη νύχτα στα φτωχότερα προάστια, μία επίσκεψη το Ναϊρόμπι μπορεί να γίνει μία συναρπαστική εμπειρία και αξίζει να περάσετε μερικές μέρες εξερευνώντας τη πόλη προτού ξεκινήσετε για σαφάρι.

Μομπάσα

Η Μομπάσα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην ακτή της Ανατολικής Αφρικής. Το 70% περίπου του πληθυσμού της, είναι Αφρικανοί και οι υπόλοιποι είναι Ασιάτες με μια μικρή μειονότητα Ευρωπαίων. Σαν λιμάνι δεν εξυπηρετεί μόνο την Κένυα αλλά και την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι. Είναι ένα καλειδοσκόπιο κουλτούρας και πολιτισμών που στο διάβα των ετών πέρασαν σαν κατακτητές από αυτό το κομμάτι της Αφρικής. Στη Μομπάσα βρίσκεται το πορτογαλικό Fort Jesus, ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης.

Χτίστηκε το 1593 και άλλαξε «χέρια» 9 φορές μεταξύ του 1631 και του 1875. Σήμερα είναι μουσείο που βλέπει στην είσοδο του παλιού λιμανιού και αποτελεί κομμάτι ιστορικής κληρονομιάς της πόλης. Γύρω από το φρούριο εκτείνεται η παλιά πόλη με την ενδιαφέρουσα αραβική συνοικία, πέρα από την οποία έχουν χτιστεί οι μοντέρνες συνοικίες της πόλης. Είναι σήμερα οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο και βέβαια πολυσύχναστο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο. Η Μομπάσα προσφέρει 200.000 χλμ γαλαζοπράσινης ακτής κατά μήκος της οποίας έχουν χτιστεί πολυτελή θέρετρα κάνοντας την περιοχή ιδανική για χαλάρωση, μπάνιο στον Ινδικό και νυχτερινή διασκέδαση κατά βούληση.

Δυτικές ακτές

Το ταξίδι στις δυτικές επαρχίες της Κένυας γίνεται μέσα σ' ένα ήρεμο τοπίο με χαμηλούς, κυματιστούς λόφους, σκεπασμένους με καταπράσινα στάχυα, μεγάλες φυτείες με καλαμπόκια και φουντωτές μηλιές. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί εγκαταστάθηκαν εδώ οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι. Το κλίμα ήταν πιο ανεκτό γι αυτούς, αλλά και ιδανικό για την καλλιέργεια φυτών που δεν θα ευδοκιμούσαν πουθενά αλλού στην Αφρική. Η πόλη Nakuru δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γοητεία, ωστόσο είναι διάσημη διότι βρίσκεται δίπλα στην πιο όμορφη λίμνη της χώρας.

Στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα της λίμνης Nakuru ζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, δύο εκατομμύρια ροζ φλαμίνγκο. Φανταστείτε το θέαμα που παρουσιάζουν όταν συγκεντρώνονται στα ρηχά νερά στις όχθες της! Δυτικότερα από τη Nakuru βρίσκεται η πόλη Kericho, γνωστή και ως πρωτεύουσα του τσαγιού.

Πηγή πληροφοριών:  your way travel
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Booking.com
Τι ειναι το Travelink;

Είναι ένα ταξιδιωτικό portal
με σκοπό την ενημέρωση των ταξιδιωτών για...

Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης

Διαβάστε προσεκτικά
τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας

Δείτε αναλυτικά
Επικοινωνια

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας
ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

Φόρμα επικοινωνίας

Travelink - Ο ταξιδιωτικός σας σύνδεσμος