Παρίσι, Γαλλία

Ταξιδιωτικός οδηγός

Το Παρίσι είναι μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης, γνωστό και ως Πόλη του Φωτός (Ville Lumiére) από το 1828, οπότε και φωτίστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού.

Το Παρίσι, γνωστό και ως η πόλη του Φωτός, είναι ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς του κόσμου και ενδεχομένως, η πόλη με τα περισσότερα αξιοθέατα. Το Παρίσι διασχίζει ο περίφημος ποταμός Σηκουάνας που έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε μια ζωντανή κοσμοπολίτικη μητρόπολη σαν Παρίσι είναι να το περπατήσετε φυσικά. Το κέντρο του Παρισιού διαιρείται σε 20 διαμερίσματα σε ένα είδος σαλιγκαριού, με το πρώτο διαμέρισμα να είναι στο κέντρο και τα υψηλότερα νούμερα στο εξωτερικό του κύκλου. Τα περισσότερα από τα διαμερίσματα έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των γνωστών αξιοθέατων (όπως ο Πύργος του Άιφελ, Αψίδα του θριάμβου, Ηλύσια Πεδία, το Λούβρο, το Πάνθεον) και άλλα.. βρίσκονται στα πρώτα 8 διαμερίσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα διαμερίσματα δεν έχουν τίποτα να δείξουν.

Γνωρίστε τα διαμερίσματα του Παρισιού

 Ακολουθεί μια συνοπτική επισκόπηση όλων των διαμερισμάτων με τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα τους:

1ο Διαμέρισμα:
Το λιγότερο πυκνοκατοικημένο από τα 20 διαμερίσματα στο Παρίσι βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο του Παρισιού, ως εκ τούτου, η περιοχή είναι γεμάτη με ιστορικά αξιοθέατα. Το Μουσείο του Λούβρου, το Βασιλικό Παλάτι, τους κήπους Tuileries, αριστοκρατική πλατεία Vendome, το des Halles την κύρια αγορά τροφίμων του Παρισιού, το Sainte-Chapelle (βασιλικό μεσαιωνικό γοτθικού ρυθμού παρεκκλήσι) και άλλα.

2ο Διαμέρισμα:
Πρώτιστα είναι μια επιχειρηματική περιοχή, με το Palais de la Bourse - πρώην χρηματιστήριο ως πιο αξιοσημείωτο ορόσημο της. Ένα άλλο σημαντικό κτίριο στο μικρότερο των διαμερισμάτων του Παρισιού είναι η ιστορική Εθνική Βιβλιοθήκη. Μια σύγχρονη επέκταση της βιβλιοθήκης βρίσκεται στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού. Το 2 διαμέρισμα έχει επίσης μια σειρά από ιστορικά εμπορικά κέντρα.

3ο Διαμέρισμα:
Το διαμέρισμα περιλαμβάνει το βόρειο, πιο ήσυχο μέρος στη μεσαιωνική συνοικία του Le Marais με καλές και μεγάλες υπαίθριες αγορές τροφίμων. Περιλαμβάνει ακόμα το Μουσείο Carnavalet - αφιερωμένο στην ιστορία του Παρισιού.

4ο Διαμέρισμα:
Αρκετές πλατείες, πλατεία Βαστίλης, πλατεία Place des Vosges, ο ναός της Παναγία των Παρισίων, το σύγχρονο Κέντρο Πομπιντού, το Ιλ ντε λα Σιτέ (η νησίδα στο Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού) Είναι μια από τις δυο φυσικές νησίδες του Σηκουάνα και Θεωρείται ότι είναι το αρχαίο κέντρο της πόλης. Το 4 διαμέρισμα είναι ακόμα γνωστό για τα μικρά δρομάκια, τις καφετέριες και τα καταστήματα, ενώ περιλαμβάνει και το νότιο τμήμα της μεσαιωνική συνοικία Marais, το οποίο σήμερα είναι γνωστό για την ύπαρξη της gay συνοικίας του Παρισιού. (ενώ το πιο ήσυχο βόρειο τμήμα του Le Marais περιέχεται βρίσκεται στο 3ο διαμέρισμα).

5o Διαμέρισμα:
Το Καρτιέ Λατέν, με το φημισμένο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, βρίσκεται σε αυτό το διαμέρισμα. Μια περιοχή που κυριαρχείται από πανεπιστήμια και κολέγια, μια συναρπαστική συνοικία με το βοτανικό κήπο της πόλης, και με στενά δρομάκια, που σφύζει από φοιτητική ζωή. Η Δημοφιλής λεωφόρος της περιοχής το (Boulevard St-Michel), κεντρικό άξονα του Καρτιέ Λατέν, με καφετέριες, σινεμά, καταστήματα ρούχων, φοιτητόκοσμο και τουρίστες.
Το 5ο διαμέρισμα είναι επίσης μια από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης, που χρονολογείται από την αρχαιότητα, θα δείτε ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο το (Arènes de Lutèce), ερείπια από ρωμαϊκά θερμά και λουτρά (Thermes de Cluny), ενώ ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του διαμερίσματος είναι το Πάνθεον.

6ο Διαμέρισμα:
Μία από τις πιο μοντέρνες και πιο ακριβές περιοχές του Παρισιού. Το διαμέρισμα είναι γενικά μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Γαλλίας. Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου, οι Κήποι του Λουξεμβούργου βρίσκεται σε αυτό το διαμέρισμα, δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Είναι το πνευματικό και καλλιτεχνικό οχυρό του Παρισιού: εδώ θα βρείτε πολλά λογοτεχνικά καφενεία, βιβλιοπωλεία, γκαλερί τέχνης, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.

7ο Διαμέρισμα
Περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του Παρισιού, όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Hôtel des Invalides (τόπος ανάπαυσης του Ναπολέοντα), διάφορα μουσεία όπως: το Musée d'Orsay, το Μουσείο Ροντέν και το Musée du Quai Branly, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της UNESCO.

8ο Διαμέρισμα
Άλλο ένα διαμέρισμα φορτωμένο με τουριστικά αξιοθέατα. Τα Ηλύσια Πεδία, η Αψίδα του Θριάμβου, το Μέγαρο των Ηλυσίων, επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γαλλίας, το ρομαντικό πάρκο Monceau είναι μερικά από τα αξιοθέατα. Μια περιοχή με υπέροχα καταστήματα, κινηματογράφους και γραφεία. Το 8ο διαμέρισμα, μαζί με το 1ο, 9ο, 16ο και 17ο διαμέρισμα, είναι μια από τις κυριότερες επιχειρηματικές περιοχές του Παρισιού.

9ο Διαμέρισμα
Περιέχει πολλά σημεία πολιτιστικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Ένα πολύπλευρο διαμέρισμα, από την μια το Palais Garnier, το σπίτι της Όπερας του Παρισιού, καθώς και το πολυκατάστημα Galeries Lafayette, ένα πολύ γνωστό πολυκατάστημα, και από την άλλη, στα σύνορα 9 και 18 διαμερίσματος, η Place Pigalle, μια όχι και τόσο αριστοκρατική περιοχή, γνωστή ως μια τουριστική περιοχή, με πολλά sex-shops καμπαρέ και άλλα.
Μαζί με το 2ο και 8ο διαμέρισμα, φιλοξενεί επίσης και ένα από τα επιχειρηματικά κέντρα του Παρισιού, που βρίσκεται γύρω από την Όπερα.

10ο Διαμέρισμα
Το 10ο διαμέρισμα περιλαμβάνει 2 από τους κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Παρισιού - το Gare de l'Est και Gare du Nord, από όπου ξεκινά το τρένο eurostar για Λονδίνο, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ. Περιλαμβάνει, επίσης, ένα μεγάλο μέρος του Canal Saint-Martin, κανάλι που συνδέει τις βορειοανατολικές περιοχές του Παρισιού με τον ποταμό Σηκουάνα.

11ο Διαμέρισμα
Το ενδέκατο διαμέρισμα είναι μια ποικίλη και ενδιαφέρουσα περιοχή. Στα ανατολικά, από την δενδρόφυτη λεωφόρο Richard-Lenoir με μεγάλες αγορές και πάρκα για τα παιδιά. Η Place de la Bastille και η rue du Faubourg St Antoine είναι γεμάτη από μοντέρνα καφέ, εστιατόρια και νυχτερινή ζωή, καθώς και μια σειρά από μπουτίκ και γκαλερί. Η περιοχή Oberkampf προς τα βόρεια είναι μια άλλη δημοφιλής περιοχή για νυχτερινή ζωή.
Βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Σηκουάνα, το 11ο είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, όχι μόνο από το Παρίσι αλλά και από κάθε ευρωπαϊκή πόλη.

12ο Διαμέρισμα
Εδώ θα δείτε την μεγάλη Όπερα της Βαστίλης, την πλατεία της Βαστίλης, τον μεγάλο σταθμός Paris-Gare de Lyon, το τρίτο πιο πολυσύχναστο σταθμό της Γαλλίας και ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης. τρένα υψηλής ταχύτητας και μεγάλων αποστάσεων που αναχωρούν από εδώ για τον νότο της Γαλλίας, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

13ο Διαμέρισμα
Το δέκατο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού είναι κυρίως μια αστική και επιχειρηματική περιοχή, το Quartier Asiatique, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του διαμερίσματος είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλά πολυώροφα κτίρια (διαμερίσματα). Εδώ θα βρείτε και την σύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη το οποίο είναι και το πιο σημαντικότερο σημείο του διαμερίσματος. ορόσημο της πόλης. Επίσης διαθέτει υψηλή συγκέντρωση από κινεζικές και βιετναμέζικες επιχειρήσεις, κάτι σαν την Chinatown του Παρισιού.

14ο Διαμέρισμα
Ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο σε αυτό το διαμέρισμα είναι οι κατακόμβες. Περιλαμβάνει το Αστεροσκοπείο του Παρισιού, είναι το κύριο αστρονομικό παρατηρητήριο της Γαλλίας, και ένα από τα μεγαλύτερα αστρονομικά κέντρα στον κόσμο. Το παρατηρητήριο του Παρισιού έδωσε σε κοντινή απόσταση στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού το όνομά του Observatoire. Επίσης περιλαμβάνει και το Cité Internationale Universitaire de Paris την πανεπιστημιούπολη.

15ο Διαμέρισμα
Το μεγαλύτερο από τα 20 διαμέρισμα, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πληθυσμό. Εδώ θα δείτε το ψηλότερο ουρανοξύστη του Παρισιού Tour Maine Montparnasse, και το πάρκο Parc André Citroën, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα πάρκα του Παρισιού.

16ο Διαμέρισμα
Με περίτεχνα κτίρια του 19ου αιώνα, μεγάλες λεωφόρους, αναγνωρισμένου κύρους σχολές, τα μουσεία και τα διάφορα πάρκα, το διαμέρισμα είναι ένα από τα αγαπημένα της γαλλικής υψηλής κοινωνίας. Το 16ο διαμέρισμα είναι η τέταρτη πλουσιότερη περιοχή της Γαλλίας, μετά το 8ο, 7ο και 6ο διαμέρισμα. Το διαμέρισμα συνορεύει με το τεράστιο πάρκο Boulogne προς τα δυτικά, ενώ από το Palais de Chaillot με τα μουσεία και τα θέατρα, μπορείτε να έχετε μια υπέροχη θέα προς τον Πύργο του Άιφελ.
Το 16ο διαμέρισμα φιλοξενεί αρκετές μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το Parc des Princes, το ποδοσφαιρικό στάδιο της Paris Saint Germain και το Ρολάν Γκαρός (Roland Garros Stadium), όπου πραγματοποιούνται τα πρωταθλήματα τένις του Γαλλικού Όπεν.

17ο Διαμέρισμα
Ένα διαμέρισμα το οποίο δεν έχει πολλά αξιοθέατα.

18ο Διαμέρισμα
Μονμάρτη. Μία από τις γραφικότερες συνοικίες του Παρισιού, η άλλοτε μποέμ και ακόμα γραφική συνοικία συχνά πλημμυρίζεται από τουρίστες. Η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Sacré-Coeur Basilica), το Μουλέν Ρουζ (Moulin Rouge) και το Place du Tertre είναι τα κύρια αξιοθέατα του διαμερίσματος. Η Place du Tertre είναι μια υπενθύμιση της εποχής που η Μονμάρτρη ήταν η Μέκκα της σύγχρονης τέχνης. Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί αδέκαροι ζωγράφοι, όπως ο Πικάσο και ο Utrillo, ζούσαν εκεί. Στη Place du Tertre πολλοί καλλιτέχνες στήνουν τα καβαλέτα τους κάθε μέρα για τους τουρίστες.

19ο Διαμέρισμα
Εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάρκα του Παρισιού, το Parc des Buttes-Chaumont, το οποίο βρίσκεται στην μέση αυτού του διαμερίσματος, το πάρκο Parc de la Villette καθώς και και το μουσείο επιστημών της πόλης.

20ο Διαμέρισμα
Ένα διαμέρισμα το οποίο δεν έχει πολλά αξιοθέατα, αποτελείται ως επί το πλείστον από κατοικίες, κοσμοπολίτικα διαμέρισμα.

Η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε Παρίσι είναι άνοιξη ή το φθινόπωρο, τον Αύγουστο πολλά θέατρα και πολλά εστιατόρια είναι κλειστά, οι Παριζιάνοι πηγαίνουν για διακοπές, και το Παρίσι δεν είναι το ίδιο.

Αξιοθέατα

Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί το σύμβολο της πόλης αλλά και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα ανά τον κόσμο. Κατασκευάστηκε από το Γάλλο μηχανικό Γκoυστάβ Ειφέλ για τη Διεθνή Έκθεση του 1889, ο οποίος, μάλιστα, επικρίθηκε πολύ γι’ αυτό το «τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισαν στην αρχή οι διανοούμενοι αλλά και η αριστοκρατική τάξη της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ποιητής Πολ Βερλαίν… άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει, ενώ οι ευγενείς τον αποκαλούσαν υποτιμητικά «μια άσχημη και κακόγουστη… ξύστρα για μολύβια»!

Σήμερα αποτελεί «θέλγητρο» της πόλης και δεν εννοείται Παρίσι… χωρίς τον πύργο του! Η  κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1887 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1889, ενώ είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από μέταλλο και ένα εκατομμύριο καρφιά. Όλο το έργο έχει τη μορφή τετραγωνικής πυραμίδας και το στηρίζουν τέσσερα τετράπλευρα βάθρα, αποτελώντας μια από τις πλέον σταθερές κατασκευές, αφού παρεκκλίνει μόλις 7 εκατοστά με σφοδρό άνεμο!

Έχει ύψος 300,51 μέτρα (σ.σ. μαζί με την κεραία της γαλλικής τηλεόρασης φτάνει στα 320,15 μ.), ενώ 700 σκαλοπάτια οδηγούν στον πρώτο όροφο, όπου μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο που υπάρχει εκεί. Στα 274 μ. βρίσκεται ο εξώστης (στον τρίτο όροφο), από όπου η θέα της πόλης είναι καταπληκτική και όταν ο ουρανός είναι καθαρός μπορείτε να δείτε μέχρι και 72 χιλιόμετρα μακριά. Στον τελευταίο όροφο υπάρχουν εργαστήρια μετεωρολογίας και τηλεοπτικών εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει ανελκυστήρας για τους τουρίστες, αφού μέχρι την κορυφή τα σκαλοπάτια είναι περίπου… 1.652! Σημείωση: Το βράδυ αποτελεί μια εντυπωσιακή εικόνα, αφού φωτίζεται με περισσότερα από 292.000 Watt.

Μουσείο του Λούβρου

Το μουσείο του Λούβρου (Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα, δημοφιλέστερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και στις αίθουσές του φιλοξενεί 35.000 έργα τέχνης, σε μια έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Ενδεικτικό για το μέγεθος της πλούσιας συλλογής του μουσείου είναι ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (8%) των αποκτημάτων του εκτίθενται, καθώς το σύνολο της συλλογής του περιλαμβάνει περισσότερα από  445.000 κομμάτια. Το Λούβρο έφτασε στη σημερινή του μορφή περνώντας από διάφορες φάσεις, αφού αρχικά κατασκευάστηκε ως φρούριο του 12ου αιώνα, ενώ τον 14ο αιώνα μετατράπηκε σε παλάτι. Η σημερινή του μορφή ανάγεται στον 15ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη πτέρυγα κατά μήκος του Σηκουάνα, ενώ στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στη σημερινή του έκταση. Η κύρια είσοδος του μουσείου είναι μια ογκώδης πυραμίδα από γυαλί, η οποία κατασκευάστηκε το 1989 από τον διάσημο αρχιτέκτονα I.M. Pei, προκαλώντας αρχικά αρνητικές αντιδράσεις, καθώς ο σχεδιασμός της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κλασική κατασκευή των παρακείμενων κτιρίων. Σκοπός του Pei ήταν να εισχωρεί το φως του ήλιου μέχρι το υπόγειο, ενώ επιθυμούσε να δημιουργήσει μια ευρύχωρη είσοδο για το μουσείο χωρίς να πειράξει καθόλου τα αρχαία κτίρια.Το Μουσείο του Λούβρου φιλοξενεί περισσότερα από 35.000 εκθέματα ανεκτίμητης αξίας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το πρώτο έργο τέχνης που μπήκε στη συλλογή του ήταν ο περίφημος πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον 16ο αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα οι συλλογές του περιλαμβάνουν γαλλική ζωγραφική και γλυπτική, ιταλική ζωγραφική και γλυπτική, ολλανδική ζωγραφική, αντικείμενα τέχνης (ρολόγια, έπιπλα, πορσελάνες και ταπετσαρίες), αιγυπτιακές, ελληνικές και ανατολικές αρχαιότητες και την ισλαμική τέχνη. Εκτός από τη «Μόνα Λίζα» που αναφέραμε παραπάνω, αξίζει να θαυμάσετε την «Αφροδίτη της Μήλου» αλλά και τη «Νίκη της Σαμοθράκης», επίσης τα άλογα του Μαρλί και τη Σχεδία της Μέδουσας, τον πίνακα του Τεοντόρ Ζερικό αλλά και το περίφημο έργο του Μιχαήλ Άγγελου «Ο Θνήσκος Σκλάβος».
Και μην ξεχνάτε ότι για να περιηγηθείτε σε ολόκληρο το μουσείο χρειάζεστε μια ολόκληρη εβδομάδα!

Ηλύσια πεδία και αψίδα του θριάμβου

Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Élysées) ή -όπως την αποκαλούν οι Παριζιάνοι- τα «Πεδία» είναι η πιο εμπορική αλλά και η πιο ακριβή λεωφόρος της Ευρώπης. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα και εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων, από την πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) μέχρι την Place Charles-de-Gaulle (Place de l’Étoile), όπου και η Αψίδα του Θριάμβου. Κατά τη διαδρομή θα θαυμάσετε πολυτελή καταστήματα, θέατρα, ξενοδοχεία, κινηματογράφους αλλά και πολλά εστιατόρια και καφέ. Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, όπου τα «Ηλύσια Πεδία» αποτελούσαν τμήμα του Άδη και ήταν ο τελικός προορισμός της ψυχής των ηρώων και των ενάρετων. Η σημερινή της μορφή υλοποιήθηκε το 1838 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ignaz Hittorf, ο οποίος, μάλιστα, έφτιαξε πεζοδρόμια και εγκατέστησε βρύσες και φανούς αερίου. Μέχρι το 1900 η περιοχή «πλημμύρισε» καταστήματα, ρεστοράν και ξενοδοχεία, ενώ ο τελευταίος επανασχεδιασμός της λεωφόρου πραγματοποιήθηκε το 1994 από τον Bernard Huet. Προστέθηκαν επιπλέον πεζόδρομοι, δημιουργήθηκαν υπόγειοι χώροι στάθμευσης και φυτεύτηκαν νέα δέντρα.

Ένας δρόμος-κόσμημα του Παρισιού, αξίζει της προσοχής σας, και με το παραπάνω! Πώς αλλιώς, άλλωστε, αφού είναι ένας τρόπος για να περπατήσετε στα βήματα του Προυστ, να φέρετε στη μνήμη σας σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά και να… ερωτευτείτε περισσότερο το Παρίσι! Στο τέρμα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, στην πλατεία Σαρλ ντε Γκολ, δεσπόζει μία από τις πιο διάσημες αψίδες του κόσμου, ο σχεδιασμός της οποίας βασίζεται στην Αψίδα του Τίτου στη Ρώμη. Η περίφημη Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe) ορθώθηκε το 1806 από το Ναπολέοντα για τον εορτασμό των νικών του και ολοκληρώθηκε το 1836.

Το ύψος της φτάνει τα 50 μέτρα και στην επιφάνειά της είναι χαραγμένα τα ονόματα των νικών των γαλλικών στρατευμάτων αλλά και των 558 στρατηγών που διοίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα (τα υπογραμμισμένα ονόματα καταδεικνύουν όσους από αυτούς έπεσαν σε μάχες). Μια προσεκτική ματιά αξίζει να ρίξετε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο βωμός του οποίου φέρει φλόγα που άναψε για πρώτη φορά το 1921 εις μνήμην των πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι τέσσερις κίονες στους οποίους στηρίζεται η αψίδα διακοσμούνται από πολύ μεγάλα ανάγλυφα, τα οποία απεικονίζουν: Την Έξοδο των Εθελοντών του 1792 (έργο του Φρανσουά Ρυντ), το Θρίαμβο του Ναπολέοντα το 1810 (έργο του Ζαν-Πιέρ Κορτό), την Αντίσταση του 1814 και την Ειρήνη του 1815 (έργα του Αντουάν Ετέξ). Η αψίδα αποτελεί εθνικό μνημείο - σύμβολο της γαλλικής φιλοπατρίας και από αυτήν ξεκινά πάντα η παρέλαση της Γαλλικής Εθνικής Επετείου της 14ης Ιουλίου. Highlight: Ανεβείτε τα 288 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή, σταθείτε στην πλατφόρμα και θαυμάστε την υπέροχη θέα των Ηλυσίων Πεδίων.

Μονμάρτη

 Η Μονμάρτη (Montmartre) αποτελεί μία από τις γραφικότερες συνοικίες του Παρισιού από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Το 19ο και τον 20ό αιώνα ήταν χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών όπως οι Τουλούζ Λωτρέκ, Βαν Γκογκ, Μοντιγκλιάνι, Πικάσο, ενώ σήμερα στην πλατεία Τερτρ, κοντά στην εκκλησία Σακρ Κερ, στήνουν τα καβαλέτα τους πολλοί ζωγράφοι έτοιμοι να φιλοτεχνήσουν το πορτρέτο σας.

Ο λόφος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Παρισιού και φτάνει σε ύψος τα 130 μέτρα, ενώ οφείλει το όνομά του (σ.σ. «βουνό του μάρτυρα») στο μαρτύριο του Γάλλου επισκόπου Saint Denis, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στην κορυφή του το 250 μ.Χ. Ο λόφος εποικίστηκε το 19ο αιώνα και πολύ γρήγορα έγινε δημοφιλής περιοχή κατανάλωσης αλκοόλ και «κακόφημων» μπαρ για τους Παριζιάνους, οι οποίοι συνέρρεαν κατά δεκάδες, προκειμένου να απολαύσουν οτιδήποτε… απαγορευμένο! Το «Moulin Rouge» αλλά και το «Le Chat Noir» αποτέλεσαν σήμα-κατατεθέν της Μονμάρτρης για διασήμους και μη, ενώ πολλοί ήταν οι «επώνυμοι» που επέλεξαν την εν λόγω περιοχή για να διαμείνουν (Ματίς, Ντεγκά, Πικάσο, Λωτρέκ κ.ά).   Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται η συνοικία Πιγκάλ, γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή της, ενώ στην κορυφή θα δείτε το ορόσημο του λόφου: Την Βασιλική της Ιερής Καρδιάς (σ.σ. η «ζαχαρένια» Σακρ Κερ), μια εκκλησία που επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Σημείωση: Μη φοβηθείτε το ύψωμα και κάντε την… ανάβαση με τα πόδια, απολαμβάνοντας τη γοητεία της περιοχής στο έπακρο! Αν πάλι διστάζετε, επιλέξτε το τελεφερίκ που ανεβαίνει στο λόφο από το νότο προς τη Σακρ Κερ ή το λεωφορείο προς τη Μονμάρτρη που σταματά στα περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών

 Το ανάκτορο των Βερσαλλιών βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών, η οποία ήταν ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας από το 1682 έως το 1789. Στην αρχή ήταν ένα μικρό, λιτό παλάτι, που όμως μετά το 1660 επεκτάθηκε από το βασιλιά Λουδοβίκο το 14ο, με σκοπό να αποτελέσει ένα από ταπολυτελέστερα παλάτια της Ευρώπης.

Το ανάκτορο αποτελείται από το κυρίως μέρος, σχήματος U, όπου διέμενε η βασιλική οικογένεια και άλλες δύο πτέρυγες που φιλοξενούσαν τους ευγενείς, τον κλήρο και τους υπουργούς. Στο κέντρο του κτιρίου βρίσκεται η περίφημη Αίθουσα των Καθρεφτών, μια τεράστια σάλα μήκους 70 μέτρων, στολισμένη με πανάκριβα κρύσταλλα, κεριά και τους ακριβότερους καθρέφτες της εποχής εκείνης. Στο ταβάνι και στους τοίχους της αίθουσας δεσπόζουν τοιχογραφίες και άλλα έργα τέχνης από τους πιο φημισμένους Ευρωπαίους καλλιτέχνες της περιόδου. Παράλληλα στην Αίθουσα των Καθρεφτών βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα, γεμάτα με τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, με θεματολογία από την ελληνική μυθολογία. Τα δωμάτια αυτά φέρουν αντίστοιχα ονόματα όπως πχ Δωμάτιο του Ηρακλή, Σαλόνι της Αφροδίτης κτλ.

Πίσω ακριβώς από το ανάκτορο, σε μια έκταση 800 εκταρίων σε τρία επίπεδα, βρίσκονται οι Κήποι των Βερσαλλιών, ένα καταπληκτικό σύνολο, όπου η φύση «υπακούει» σε απόλυτους κανόνες συμμετρίας και η αισθητική «απογειώνεται» σε μια έκρηξη χρωμάτων και σε μια αποθέωση των αισθήσεων. Οι Κήποι των Βερσαλλιών διαμορφώθηκαν το 1680 από τον περίφημο βοτανολόγο, ζωγράφο και αρχιτέκτονα τοπίου Andre le Notre και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή μετά από διάφορες επεμβάσεις και επεκτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων στο εσωτερικό τους, ενώ όπως και το ανάκτορο αποτελούν δημιούργημα του Λουδοβίκου 14ου. Για την άρδευση των Κήπων χρησιμοποιούσαν την καινοτόμα για την εποχή της «μηχανή Μαρλί», μέσω της οποίας τα νερά του Σηκουάνα διοχετεύονταν σε όλα τα σημεία. 42 χιλιόμετρα διαδρόμων διατρέχουν τους Κήπους, 370 αγάλματα και 55 σιντριβάνια δεσπόζουν ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά, ενώ περίπου 150.000 και πλέον γλάστρες ανανεώνονται κάθε χρόνο έτσι ώστε να έχουν συνέχεια λουλούδια. Οι Κήποι των Βερσαλλιών κοσμούνται από σημαντικά έργα τέχνης, γλυπτά και σιντριβάνια – από τα τελευταία, μάλιστα, ξεχωρίζουν η περίφημη «Κρήνη του Απόλλωνα», που θεωρείται το πιο μεγαλοπρεπές σιντριβάνι των Κήπων, η «Κρήνη της Λητούς» αλλά και το «Μεσημβρινό Παρτέρι», ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σε όλα τα σιντριβάνια και τα αγάλματα είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία. Παντού στους Κήπους υπάρχουν δεντροστοιχίες, περίτεχνοι σχηματισμοί φυτών, δαιδαλώδεις διάδρομοι και πολλά αρωματικά δέντρα, σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι με τη συμμετρία και την έμπνευση, ενώ μια λίμνη δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει μια ρομαντική βαρκάδα στα ήρεμα νερά της. Αξίζει να επισκεφθείτε την «Orangerie» (σ.σ. Πορτοκαλεώνας), όπου θα θαυμάσετε την αρχιτεκτονική τοπίου των δέντρων, ενώ μια στάση θα κάνετε απαραίτητα στο Μεγάλο Τριανόν (φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πορσελάνη) και στο Μικρό Τριανόν, δύο εντυπωσιακά κτίρια που κατασκευάστηκαν για να προσφέρουν στιγμές ξεκούρασης στη βασιλική οικογένεια.

Παναγία των Παρισίων

Η Παναγία των Παρισίων (Notre Dame de Paris) είναι ένα από τα γνωστότερα μνημεία στο Παρίσι και στέκεται μεγαλοπρεπής στο Ιλ ντε λα Σιτέ (σ.σ. ένα μικρό νησί στο κέντρο της πόλης), σε μια τοποθεσία που ήταν ανέκαθεν το θρησκευτικό κέντρο του Παρισιού. Πρόκειται για έναν γοτθικό ναό, εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά, τα θεμέλιο λίθο του οποίου έβαλε το 1163 ο πάπας Αλέξανδρος Γ’. Χρειάστηκαν περίπου 170 χρόνια για να ολοκληρωθεί (1345), ενώ κατά τη Γαλλική Επανάσταση καταστράφηκε ολοσχερώς και ανακαινίστηκε κατά την περίοδο 1841-1864. Το αποτέλεσμα είναι ένα θεόρατο κτίριο, μήκους 128 μέτρων, με δύο ψηλούς πύργους 69 μέτρων, η χωρητικότητα του οποίου αγγίζει τα 9.000 άτομα.

Εκτός από το περίφημο κωδωνοστάσιο, που προστέθηκε το 19ο αιώνα, εντύπωση προκαλούν οι «τερατόμορφες» υδρορροές που είναι τοποθετημένες στα γλυπτά πάνω από τα τύμπανα των θυρών και στις μεγάλες αντηρίδες στην πίσω πλευρά. 'Οσοι τη θαυμάζουν από κοντά, γοητεύονται από την Πύλη του ναού με το μεγάλο Ρόδακα, από τα εξαιρετικά γλυπτά που κοσμούν το ναό αλλά και από τα εντυπωσιακά  βιτρό-παράθυρα. Η διασημότητα του ναού οφείλεται σίγουρα σε δύο λόγους: στη μυστηριακή επιρροή που ασκεί στους επισκέπτες, γεμίζοντάς τους με ένα απροσδιόριστο δέος αλλά και στο ομώνυμο έργο του Βίκτωρ Ουγκώ.

Σηκούανας

 Ο ποταμός Σηκουάνας είναι σύμβολο για το Παρίσι και ταυτόχρονα ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης. Το όνομα "Σηκουάνας" προέρχεται από το λατινικό Sequana, το οποίο έχει κέλτικες ρίζες και σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, "ιερός ποταμός". O ποταμός είναι πλωτός στο μεγαλύτρο μέρος του και αποτελέι μια σημαντική εμπορική οδό τόσο για το Παρίσι όσο και για ολόκληρη τη Γαλλία. Πολλά είναι επίσης τα καραβάκια που πραγματοποιούν κρουαζιέρες και προσφέρουν μια διαφορετική οπτική του Παρισιού. Υπάρχουν 37 γέφυρες που διασχίζουν το Σηκουάνα μέσα στην πόλη του Παρισιού και δεκάδες ακόμη στα προάστιά του.

Πλατεία Κονκόρντ

 Η πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) είναι η μεγαλύτερη και ίσως η ιστορικότερη πλατεία του Παρισιού, η οποία βρίσκεται μεταξύ του κήπου των Τουιλερί και των Ηλυσίων Πεδίων, προσφέροντας απίστευτη θέα προς την Αψίδα του Θριάμβου. Καλύπτει μια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων, ενώ το οκταγωνικό σχήμα της αποτελεί καινοτομία της εποχής που κατασκευάστηκε. Η Πλατεία Κονκόρντ δημιουργήθηκε το 1772 γύρω από το άγαλμα του Λουδοβίκου 15ου, το οποίο είχε ανεγερθεί περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα στο σημείο εκείνο. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης έφερε την ονομασία Place de la Révolution (Πλατεία της Επανάστασης), ενώ το άγαλμα του Λουδοβίκου αντικαταστάθηκε από το περίφημο «Liberte» («Ελευθερία).

Η ιστορία της συνδέεται με την «καρμανιόλα» που είχε στηθεί στο κέντρο της, όπου επαναστάτες αλλά και διάσημα ιστορικά πρόσωπα θανατώθηκαν, μεταξύ των οποίων η Μαρία Αντουανέτα και ο Ροβεσπιέρος. Στο κέντρο της δεσπόζει ο περίφημος «Οβελίσκος» των 3.200 ετών, που χαρίστηκε από τον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου στο Λουδοβίκο Φίλιππο και μεταφέρθηκε από το ναό του Ραμσή ΙΙ στη Θήβα της Αιγύπτου για να εγκατασταθεί εν τέλει στο κέντρο της πλατείας το 1836. Είναι κατασκευασμένος από ροζ γρανίτη, το ύψος του φτάνει τα 23 μέτρα και ζυγίζει περίπου 230 τόνους, ενώ οι εικόνες στο βάθρο περιγράφουν τη διαδικασία μεταφοράς του στο Παρίσι μέχρι την εγκατάστασή του στην πλατεία.

Σε κάθε γωνιά της Πλατείς Κονκόρντ υπάρχει ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει και μια γαλλική πόλη (Μπορντώ, Μπρεστ, Λιλ, Λυών, Νάντη, Ρουέν, Μασσαλία και Στρασβούργο), και δύο χάλκινα σιντριβάνια -το «La Fontaine des Mers» και το «Elevation of the Maritime» σε σχέδια του Hittorf- συμπληρώνουν την εντυπωσιακή εικόνα της. Σημείωση: Στη μια άκρη της πλατείας θα θαυμάσετε το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Crillon», το οποίο επιλέγει για τη διαμονή της η Μαντόνα όποτε επισκέπτεται το Παρίσι.

Η γέφυρα του Αλεξάνδρου ΙΙΙ

 Η γέφυρα του Αλεξάνδρου III, (Pont Alexandre III) είναι μια τοξωτή γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του Σηκουάνα, Συνδέει τα Ηλύσια Πεδία με τις Invalides(μέγαρο των απομάχων) και θεωρείται μια από τις πιο περίτεχνες γέφυρες του Παρισιού. Χτίστηκε μεταξύ των ετών 1896 και 1900 και το έργο τελείωσε και εγκαινιάστηκε το 1900 κατά την διεθνή έκθεση όπου και χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό μνημείο του Παρισιού. Ένα έργο τέχνης με πολλά μπρούτζινα αγάλματα (νύμφες, φτερωτά άλογα) που διαθέτουν χρυσές λεπτομέρειες αλλά και στα κλασσικά φανάρια με τα οποία είναι διακοσμημένη. Το όνομα της το έχει πάρει από τον τσάρο Αλέξανδρο ΙΙΙ, με τον οποίο η Γαλλία είχε συνάψει συμμαχία το έτος 1892. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Παρισιού και έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες.

Σάκρ Κέρ

Ονομαστή ρωμανο-βυζαντινή εκκλησία, ορόσημο της Μονμάρτρης, η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς -ή «ζαχαρένια» για τους περισσότερους ντόπιους- δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και αποτελεί ένα από τα πλέον φωτογραφημένα σημεία της πόλης του Παρισιού. Η βασιλική Σακρ Κερ κτίστηκε από το 1876 έως το 1912 -εξ ολοκλήρου από λευκή πέτρα- στο ψηλότερο σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, ως φόρος τιμής των 58.000 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Γαλλοπρωσικό πόλεμο, και είναι αφιερωμένη στην Ιερή Καρδιά του Χριστού.Το έργο ανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Γκιμπέρ, πάνω σε σχέδια του Πολ Αμπαντί. Ο ωοειδής τρούλος της εκκλησίας, ενώ η καμπάνα της εκκλησίας είναι μία από τις πιο βαριές του κόσμου και ζυγίζει 18,5 τόνους. Ο ωοειδής τρούλος αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο σημείο του Παρισιού (μετά τον Πύργο του 'Αιφελ) και «στεφανώνει» ολόκληρη τη Μονμάρτρη, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό λευκό περίγραμμα ολόγυρά της. Λίγα τετράγωνα μακριά από την εκκλησία θα βρεθείτε στην πλατεία Τετρ, όπου υπαίθριοι ζωγράφοι θα προσπαθήσουν να σας δελεάσουν με τα έργα τους. Σημείωση: Δείτε καλά την καμπάνα της εκκλησίας, αφού είναι μία από τις πιο βαριές του κόσμου και ζυγίζει 18,5 τόνους.

Eurodisney

 Η Disneyland Paris είναι ένα πάρκο ψυχαγωγίας, βρίσκεται στο προάστιο Marne-la-Vallee, 30 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο του Παρισιού. Η Ντίσνεϋλαντ στο Παρίσι είναι το νούμερο ένα τουριστικό αξιοθέατο της Γαλλίας με τον αριθμό των επισκεπτών να φτάνουν τα 16 εκατομμύρια το 2013. Το πάρκο άνοιξε τις πύλες του το 1992 και καλύπτει μια έκταση 4.800 στρεμμάτων, περιλαμβάνει δύο θεματικά πάρκα, το Disneyland Park και το Walt Disney Studios Park, ξενοδοχεία, αγορές, ψυχαγωγικό συγκρότημα, γήπεδο γκολφ, και αρκετούς επιπρόσθετους χώρους αναψυχής και διασκέδασης. Είτε έχετε μικρά παιδιά, είτε είστε εσείς οι ίδιοι μεγάλα παιδιά..  μια επίσκεψη στο μαγικό κόσμο της Disneyland επιβάλλεται! Πραγματικά μπαίνετε σε μια άλλη διάσταση, σε ένα φανταστικό κόσμο και δε θα το μετανιώσετε! Προμηθευτείτε τον χάρτη του πάρκου και το πρόγραμμα των ημερήσιων εκδηλώσεων στην είσοδο και οργανώστε καλά την ημέρα σας προκειμένου να προλάβετε να επισκεφθείτε όσο περισσότερα παιχνίδια.
* Πολλά ξενοδοχεία στο Παρίσι έχουν εισιτήρια για Ντίσνευλαντ, μιλήστε με την ρεσεψιόν ή το θυρωρείο για περισσότερες πληροφορίες.

Το πάρκο του Αστερίξ

Το πάρκο του Αστερίξ (Parc Asterix) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και παγκόσμιας κλάσης θεματικό πάρκο του Παρισιού, μετά την παγκοσμίου φήμης Disneyland του Παρισιού. Αστερίξ και Οβελίξ, δύο γενναίοι Γαλάτες που αντιστέκονται το ρωμαϊκό στρατό. Οι διάσημοι ήρωες του διαχρονικού αυτού κόμικς ζωντανεύουν για να προσφέρουν χαρά, διασκέδαση αλλά και πολύ περιπέτεια σε όλους όσους το επισκεφτούν.. μικρούς και μεγάλους. Ο Αστεριξ, ο Οβελίξ, ο Πανοραμιξ και η υπόλοιπη παρέα τους σας υποδέχονται σε ένα μαγικό πάρκο που σε ταξιδεύει στα χρόνια της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στο χωριό των Γαλάτων!

Πλατεία Βαντόμ

Η πλατεία Βαντόμ (Place Vendome) ανήκει στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού και βρίσκεται βόρεια του Κήπου του Κεραμεικού και ανατολικά της Εκκλησίας της Μαντλέν. Αποτελεί μια από τις διασημότερες πλατείες του Παρισιού και θεωρείται ως μια από τις πολυτελέστερες παγκοσμίως. Κατασκευάστηκε το 1702 από τον αρχιτέκτων, Jules Hardouin-Mansart, που είχε χτίσει το μεγαλύτερο μέρος των Βερσαλλιών. Η στήλη ύψους 44 μέτρων διαμορφώθηκε σύμφωνα με την στήλη του Τραϊανού στην Ρώμη και χτίστηκε σε ανάμνηση της νίκης στο Austerlitz το 1805, μία από τις μεγαλύτερες του Ναπολέοντα. Ένα άγαλμα του Ναπολέοντα είχε εγκατασταθεί στην κορυφή της στήλης το 1810. Αργότερα, το άγαλμα του αυτοκράτορα απομακρύνθηκε και ο χαλκός έλιωσε για να χρησιμοποιηθεί για τον έφιππο ανδριάντα του Ερρίκου IV στην γέφυρα Pont Neuf. Το άγαλμα που υπάρχει πλέον σήμερα, χτίστηκε από τον Ναπολέοντα ΙΙΙ και απεικονίζει τον Ναπολέοντα Ι ως Ρωμαίο αυτοκράτορα. Τα κτίρια στην πλατεία Vendôme χρησιμεύουν σήμερα ως κατοικίες, και καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων διάσημων κοσμηματοπωλείων και γνωστών σχεδιαστών ρούχων. Τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία Ritz και Vendôme βρίσκονται επίσης στην πλατεία.

Πηγή πληροφοριών:  pameparisi.gr | parisi-info.com | takeatour.gr
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Booking.com
Τι ειναι το Travelink;

Είναι ένα ταξιδιωτικό portal
με σκοπό την ενημέρωση των ταξιδιωτών για...

Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης

Διαβάστε προσεκτικά
τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας

Δείτε αναλυτικά
Επικοινωνια

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας
ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

Φόρμα επικοινωνίας

Travelink - Ο ταξιδιωτικός σας σύνδεσμος