Βιετνάμ, Ασία

Ταξιδιωτικός οδηγός

Μερικοί προορισμοί προκαλούν νοητικές εικόνες τη στιγμή που αναφέρεται το όνομα τους, και μία από αυτές είναι και το Βιετνάμ. Μία ξέφρενη και συναρπαστική χώρα, φέρνει στο νου κωνικά καπέλα, πλανόδιους πωλητές, βουβάλια που περπατούν αργά κατά μήκος των ορυζώνων, μοτοποδήλατα που βουίζουν μέσα στις πόλεις και πλωτές αγορές στον ποταμό Μεκόνγκ.

Δεκαετίες σκληρών συγκρούσεων και συρράξεων είχαν σαν αποτέλεσμα η παλιά Ινδοκίνα, να μετατραπεί σε μία από τις πιο ταλαιπωρημένες περιοχές της Γης. Οι αλλαγές των καθεστώτων που διαδέχοντο η μία την άλλη και η κακή οικονομία των χωρών αυτών ήταν η αιτία που για δεκαετίες ολόκληρες τα κράτη της πρώην Ινδοκίνας ζούσαν κυριολεκτικά απομονωμένα από τον υπόλοιπο κόσμο. Το Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους προορισμούς της ΝΑ Ασίας με τουριστική υποδομή που συνεχώς βελτιώνεται. Οι μέρες που το Βιετνάμ ήταν γνωστό για τις διαμάχες του με την Αμερική είναι πλέον πολύ μακριά. Από τους Ναούς του Ανόι και τα νησιά του Halong Bay στις παραλίες του Nha Trang και τα παλάτια του Hue, είναι μία χώρα πλέον σταθερά χαραγμένη με ταξίδι ψυχής.

Η χώρα αλλάζει πρόσωπο από τον Βορρά στον Νότο. Σε αντίθεση με το ρομαντικό, αποικιακό, πιο δροσερό Hanoi, η Saigon είναι πιο νεανική, γρηγορότερη και πιο καυτή. Το Halong Bay με τα καρτποσταλικά νησάκια και το Hoi An με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, προστατευόμενα μνημεία της UNESCO και τα δύο, και το Δέλτα του ποταμού Mekong, με τις αρχετυπικές βιετναμέζικες εικόνες των ορυζώνων είναι μερικά μόνο από τα highlight του Βιετνάμ.

Κλίμα

Εξαιτίας της γεωγραφίας του, το κλίμα του Βιετνάμ ποικίλλει σημαντικά από το βορρά προς το νότο με τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Στο κέντρο υπάρχουν τροπικοί μουσώνες από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο και από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο υπάρχουν στο βορρά και στο νότο. Είναι κατά κύριο λόγο στεγνά τον υπόλοιπο χρόνο. Ωστόσο μπορεί να γίνει εξαιρετικά καυτά όλο το χρόνο, αλλά στα βόρεια υπάρχει πιο ψυχρό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα μπορούν να φτάσουν τους 40ο C στη πιο ζεστή και βροχερή εποχή (Μάιο με Σεπτέμβριο), αλλά στις βόρειες ορεινές περιοχές και στο Ανόι ο καιρός μπορεί συχνά να φαίνεται ψυχρός και υγρός το χειμώνα.

Δεν υπάρχει ιδανική στιγμή να επισκεφτείτε το Βιετνάμ συνολικά, αλλά οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου θα υπάρχει κάπου ήλιος. Η υψηλή περίοδος είναι από το Σεπτέμβριο έως το Μάρτιο, αλλά μπορεί να συναντήσετε στο κέντρο της χώρας κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυρίως από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. Για τις παραλίες στο κέντρο του Βιετνάμ, Danang, Hoi An και Nha Trang, είναι καλύτερο να πάτε μεταξύ του Μαΐου και του Αυγούστου. Είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείτε τη Halong Bay όταν υπάρχουν καθαροί ουρανοί.

Η ένδυση που απαιτείται είναι χαλαρά, φυσικά υφάσματα όλο το χρόνο, αλλά απαιτούνται πιο ζεστά ρούχα στις ορεινές περιοχές, και το χειμώνα στο βόρειο Βιετνάμ. Τα αδιάβροχα είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου.

Το Βιετνάμ έχει μια μακρά ακτογραμμή που εκτείνεται κατά μήκος του ανατολικού ορίου της χώρας και αναδιπλώνεται γύρω από το νότιο άκρο για 3.260 χιλιόμετρα, μια απόσταση, μεγαλύτερη από το μήκος της χώρας. Έχει 125 παραλίες, από τις οποίες σχεδόν όλες είναι πανέμορφες. Στην νότια περιοχή του νησιού βρίσκεται το Να Τρανγκ, η παραλία με τα 6χλμ λευκής άμμου. Στο νότιο κεντρικό Βιετνάμ βρίσκεται η Νταλάτ, μια μικρή Ελβετία, σε υψόμετρο 1500 μέτρα η οποία θυμίζει κάτι από Γαλλικές Άλπεις, με σπίτια χτισμένα σε ευρωπαικό γαλλικό στυλ. Η πόλη απλώνεται πάνω σε λόφους με πολλές λίμνες με γαλαζοπράσινα νερά, καταρράκτες και γενικά πράσινο τοπίο για απόδραση. Στο νοτιότερο σημείο της χώρας συναντάει κανείς το Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ που περιλαμβάνει μια έκταση περίπου 39.000 χλμ, με πανέμορφους οριζώνες, ένα τοπίο διαφορετικό από αυτά που συναντά κανείς στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ευλογημένο με μια πανέμορφη ακτογραμμή, σμαραγδένια νερά, καταπράσινα βουνά, Εθνικά Πάρκα που κόβουν την ανάσα, ζωντανές πόλεις, πολιτιστικό ενδιαφέρον και μία από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, το Βιετνάμ τα έχει όλα. Το Βιετνάμ είναι ένας προορισμός που συναρπάζει, δεν είναι απλά ένα …. ταξίδι!

Τι να δείτε

Ανόι

Πανέμορφη πόλη του 19ου αιώνα περιτριγυρισμένη από πλημμυρισμένους από τον Perfume River κάμπους. Τα cyclo (ποδήλατα με τρεις ρόδες που σέρνουν μια «άμαξα» στην οποία κάθεται ο πελάτης) έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από μηχανάκια, αλλά η πόλη εξακολουθεί να διατηρεί ρομαντικά στοιχεία στην παλιά της αγορά και στη γαλλική αποικιακή συνοικία με τις κίτρινες βίλες. Περπατήστε στη λίμνη Hoan Kiem, όπου σύμφωνα με το μύθο μια γιγαντιαία χελώνα σήκωσε το σπαθί του βασιλιά Le Loi αφού εκείνος απελευθέρωσε το Βιετνάμ από την κινέζική κατοχή. Εκατοντάδες ενθουσιώδεις ντόπιοι επιδίδονται στην πρωινή τους γυμναστική. Μερικές ώρες αργότερα το σκηνικό στη λίμνη αλλάζει εντελώς και γίνεται σχεδόν μυθιστορηματικό, με ζευγαράκια να κάθονται στα παγκάκια, φίλους να συζητούν ακουμπισμένοι στα δέντρα με τα ποδήλατά τους και ηλικιωμένους να κάνουν τον περίπατό τους. Αξίζει να δείτε την παγόδα (Chua Mot) του 11ου αιώνα, το ναό Tran Quoc της ίδιας εποχής, το Ναό της Λογοτεχνίας (Van Mieu) και το Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ. Θυμηθείτε, επίσης, ότι το κουκλοθέατρο της πόλης είναι ιδιαίτερα φημισμένο, γι' αυτό αξίζει κάποιο βράδυ να παρακολουθήσετε μια παράσταση με κούκλες μέσα στο νερό. Στα must μια βόλτα στην αγορά. Τριάντα έξι δρόμοι ονοματισμένοι ανάλογα με τον τύπο των μαγαζιών που έχει ο καθένας: οδός χαλκού, οδός σιδήρου και ενδιάμεσα άπειρες μικρές καντίνες με street food και πιτσιρικάδες που πουλούν σουβενίρ.

Κόλπος Χαλόνγκ

Το τοπίο πιθανώς το γνωρίζετε από την ταινία «Ινδοκίνα». Σαν ζωγραφιά, με σμαραγδένια νερά και ένα λαβύρινθο από 3.000 ασβεστολιθικά νησάκια-λοφίσκους. Ωστόσο από το 1994 που η UNESCO ανακήρυξε το Halong Bay περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να προσελκύει πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες ετησίως, το τοπίο έχει αλλοιωθεί πολύ. Ιδανικά αποφύγετε την πολύ τουριστική στάση στη σπηλιά και την παραλία και ζητήστε να απομακρυνθείτε από την κλασική διαδρομή των υπολοίπων. Ακόμη και η κλασική διαδρομή πάντως θα σας αποκαλύψει μοναδικές εικόνες.

Χόι Αν

Στο παρελθόν υπήρξε κέντρο των Γιαπωνέζων, Κινέζων, Ολλανδών και Ινδών εμπόρων μεταξιού, μπαχαρικών, ελεφαντόδοντου, πορσελάνης και φαρμακευτικών βοτάνων. Απομεινάρια αυτής της ιστορίας, μια σειρά από ξύλινα «σπίτια των εμπόρων», τα κεντρικά κτίρια των συντεχνιών αναμεμιγμένα με αυτοκρατορικά στοιχεία της πόλης Hue, με γιαπωνέζικες παγόδες και αρχιτεκτονικά στοιχεία του παλαιού Κιότο δίνουν στην πόλη ένα μοναδικό χαρακτήρα. Από τα μνημεία της πόλης αξίζει να δείτε τη σκεπαστή γιαπωνέζικη γέφυρα και την οικία του εμπόρου Tan Ky. Μην παραλείψετε μια πρωινή βόλτα στην αγορά της πόλης δίπλα στο ποτάμι.

Χουέ

Η δυναστεία των Nguyen το 19ο αιώνα επέλεξε ως αυτοκρατορική κατοικία μια πόλη που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νησιά στον ποταμό Perfume με τα βουνά ολόγυρα να λειτουργούν σαν καθρέφτες για να αντανακλούν και να διώχνουν μακριά το κακό. Εδώ είναι θαμμένοι πολλοί από τους αυτοκράτορες της δυναστείας που κυβέρνησε τη χώρα από το 1800 μέχρι το 1945. Η πόλη βομβαρδίστηκε σφοδρά κατά την περίφημη «επίθεση Τετ» το 1968. Από την παλιά απαγορευμένη πόλη απομένει μόνο ένα μέρος του παλατιού και το τείχος του κάστρου. Στα περίχωρα της Hue μπορείτε να δείτε το βουδιστικό ναό Thien Mu που έχει τη μορφή ενός οκτάγωνου πύργου, ύψους 21 μέτρων. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε και να γνωρίσετε τη Hue είναι με cyclo. Μια βόλτα στον ποταμό Perfume με βάρκα είναι must.

Χο Τσι Μίνχ (Σαϊγκόν)

Σύμβολο της πόλης η σορός του Ho Chi Minh σε ένα γυάλινο φέρετρο μέσα στο μαυσωλείο, συγκεντρώνει ορδές τουριστών και ντόπιων που σχηματίζουν ουρές για να τη δουν. Κατά τα άλλα, η Saigon φέρει έντονα τα σημάδια της γαλλικής αποικιοκρατίας. Σχεδόν σε κάθε δρόμο θα συναντήσετε κομψές πέτρινες επαύλεις αλλά εκεί που την αισθανθείτε ακόμη περισσότερο είναι στις γεύσεις. Νωρίς το πρωί η πόλη γεμίζει με μυρωδιές φρεσκοψημένης μπαγκέτας που αναμειγνύονται με εκείνες του pho, της κλασικής βιετναμέζικης σούπας, που παίρνουν για πρωινό οι ντόπιοι στα μαγαζάκια του δρόμου. Αξίζει μια επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Παλάτι της Ενοποίησης (Dihn Thong Nat) και στην πολύβουη κινέζικη συνοικία (Cholon).

Σε απόσταση μόνο 6 χλμ. από την πόλη βρίσκεται το Cu Chi με τα 250 χλμ. υπόγειων τούνελ των Βιετκόνγκ. Πρόκειται για ένα υπόγειο σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν οι Βορειοβιετναμέζοι για να διεισδύσουν στις γραμμές του εχθρού. Οι περισσότεροι ξεναγοί έχουν πολεμήσει εκεί και θα σας διηγηθούν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Αν αντέχετε, μπορείτε να συρθείτε και οι ίδιοι για 150 μέτρα σε ένα μικρό σκοτεινό υγρό κομμάτι των τούνελ.

Δέλτα Μεκόνγκ

Στα νότια της Saigon, στο Δέλτα του ποταμού Mekong, όπου ο μεγάλος ποταμός εκβάλλει στη θάλασσα της Νότιας Κίνας σχηματίζοντας τα γονιμότερα εδάφη της χώρας, θα συναντήσετε τις κλασικές εικόνες του Βιετνάμ. Χωρικοί με τα κωνικά καπέλα σκυμμένοι σε καταπράσινους ορυζώνες, ψαράδες καθισμένοι στην άκρη της βάρκας με το καλάμι τους, μαθήτριες με τις λευκές ao dai φορεσιές τους πάνω στα ποδήλατα. Επιβιβαστείτε σε μια απ’ τις ξύλινες μηχανοκίνητες πιρόγες για μια βόλτα στα κανάλια και θα καταλήξετε σε ντόπιο εστιατόριο μέσα στα κανάλια όπου θα δοκιμάσετε τηγανητό ψάρι elephant ear.

Τα βουνά του Σάπα και οι φυλές

Στο ορεινό βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας. Φτάνετε με τρένο από το Hanoi και στη συνέχεια κάνετε αρκετές διαδρομές trekking για να ανακαλύψετε την περιοχή και τις φυλές των Σάπας. Μια πραγματικά αυθεντική εμπειρία. Ορυζώνες, βουνά και τοπία μοναδικά που θυμίζουν ρεπορτάζ του «National Geographic».

Το σπήλαιο Χανγκ Σον Ντονγκ

Το σπήλαιο Χανγκ Σον Ντονγκ (Sơn Đoòng Cave) έχει εντυπωσιακή ιστορία. Ξεκινάει από τη συνηθισμένη βόλτα ενός ντόπιου αγρότη, του Ho Khanh, ο οποίος είχε κάνει αμέτρητες φορές την ίδια διαδρομή όταν ξαφνικά την τελευταία φορά που βρέθηκε σε εκείνο το σημείο, μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Βιετνάμ, το έδαφος ξαφνικά υποχώρησε κάτω από τα πόδια του. Μόλις συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί παρατήρησε το ανοιχτό χάσμα που είχε εμφανιστεί μέσα από το παχύ φύλλωμα. Υπήρχε πλέον μια υψομετρική διαφορά με απότομη κλίση.

Σε έναν κόσμο με τόσα λίγα απάτητα μονοπάτια, είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί ότι υπήρχε κάπου ένας λαβύρινθος αδιαπέραστος από τον άνθρωπο μέχρι το 1990. Κι ενώ τα περισσότερο γνωστά σπήλαια του κόσμου συνδέονται συνήθως με λατρευτικά στοιχεία, στο Χανγκ Σον Ντονγκ δεν βρέθηκαν ούτε ναοί, ούτε αγάλματα. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί μειονέκτημα καθώς η φυσική του ομορφιά ξεπερνά και τα πιο σπουδαία έργα τέχνης.

Δεν έχουν περάσει ούτε δυο δεκαετίες από την τυχαία ανακάλυψη του αγρότη και η ανάγκη να εξερευνηθεί το εσωτερικό του τεράστιου σπηλαίου από ειδικούς επιστήμονες έγινε εντονότερη το 2009. Το δυνατό σφύριγμα του ανέμου που προκαλούσε έναν τρομακτικό ήχο σαν βρυχηθμό, αλλά και η απότομη κάθοδος είχε εμποδίσει τους ντόπιους να μπουν στο εσωτερικό της σπηλιάς. Πέντε φορές μεγαλύτερη από κάθε άλλη σπηλιά στο Βιετνάμ, η Σον Ντόνγκ πήρε το όνομα της από τη βιετναμέζικη διάλεκτο που σημαίνει » Ποτάμι στο Βουνό» και αυτό λόγω τον μεγάλων και ορμητικών ποταμών που κρύβει μέσα της, ένας εκ των οποίων ξεπερνάει τα 4,5 χιλιόμετρα.

Το σπήλαιο έχει τη δική του ζούγκλα που οι εξερευνητές ονόμασαν «Κήπο της Eden«, ενώ έχουν σχηματιστεί μερικοί από τους ψηλότερους σταλαγμίτες του κόσμου ξεπερνώντας τα 70 μέτρα. Χρειάστηκε ένας χρόνος για τους εξερευνητές Howard και Deb Limbert να φτάσουν στο τέλος του περάσματος. Ένα μεγάλο φυσικό εμπόδιο στην πορεία της έρευνας τους ήταν ένας ψηλός τοίχος από ασβεστίτη (200 πόδια ύψος) γνωστός ως «The Great Wall of Vietnam» που μεταφράζεται ως «ο τεράστιος τοίχος του Βιετνάμ». Στην άλλη πλευρά του σπηλαίου βρέθηκε ένα «πεδίο» σπάνιων και αφύσικα μεγάλων μαργαριταριών που είναι μεγάλα σαν μπάλες. Σχηματίζονται από μια σύμπτυξη αλάτων ασβεστίου γυαλισμένα με κινούμενο νερό. Το σπήλαιο πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί τουλάχιστον πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια και δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτός ο «κρυφός κόσμος» κατάφερε να δημιουργήσει ακόμα και το δικό του κλίμα. Οι επιστήμονες κατέγραψαν ότι το σπήλαιο παράγει δικά του σύννεφα βροχής και ότι μέσα στην πάροδο του χρόνου υπήρξαν υγρές και ξηρές περίοδοι.

Νταλάτ

Το Νταλάτ βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρα στο νότιο κεντρικό Βιετνάμ. Θυμίζει κάτι από Γαλλικές Άλπεις, πολλά από τα σπίτια του είναι χτισμένα σε ευρωπαϊκό γαλλικό στυλ. Η πόλη απλώνεται πάνω σε λόφους, τους οποίους λόφους περιβάλλει πευκόδασος, πολλές λίμνες σε διάφορες αποστάσεις από την πόλη, καταρράκτες και γενικώς πράσινο τοπίο για απόδραση.  Είναι σπουδαίος τουριστικός προορισμός, με πολλά αξιοθέατα μέσα αλλά και έξω από την πόλη. Το Νταλάτ είναι διάσημο για το κρασί του, τον καφέ ενώ διαθέτει και καλωδιακό όχημα (τελεφερίκ).

Πηγή πληροφοριών:  your way travel | exelixis travel | athinorama.gr | mixanitouxronou.gr | asiatravelroutes.com
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Booking.com
Τι ειναι το Travelink;

Είναι ένα ταξιδιωτικό portal
με σκοπό την ενημέρωση των ταξιδιωτών για...

Διαβάστε περισσότερα
Όροι χρήσης

Διαβάστε προσεκτικά
τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας

Δείτε αναλυτικά
Επικοινωνια

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας
ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

Φόρμα επικοινωνίας

Travelink - Ο ταξιδιωτικός σας σύνδεσμος